Zasady równowagi kwasowo – zasadowej
„Nic się nie dzieje przypadowo, zawsze jest jakaś przyczyna i konieczność” Platon
Ciało człowieka składa się w 60-70% z wody. To w niej zachodzą wszystkie procesy chemiczne i biologiczne, w niej rozpuszczone są niezbędne do tych procesów składniki. Jedną z cech środowiska wodnego jest jego pH, czyli odczyn kwasowo-zasadowy. Im wyższa wartość pH, tym bardziej zasadowy odczyn.
Równowaga kwasowo – zasadowa to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych.
Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Większe pH oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze – przewagę składników kwaśnych.
W odpowiednio zbilansowanej diecie istotne jest nie tylko samo dostarczanie niezbędnych składników odżywczych, ale także ich wzajemne proporcje. Wraz z pożywieniem dostarczamy do organizmu substancje mineralne, które pełnią w nim szereg istotnych funkcji m.in. wpływają one na pH płynów ustrojowych.
Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu może zostać zachwiana. Jeśli nastąpiło zakwaszenie organizmu, mówimy o kwasicy, jeśli pH płynów ustrojowych wzrosło wtedy mamy do czynienia z zasadowicą. Większość najczęściej spożywanych pokarmów ma odczyn kwaśny, dlatego znacznie częstszym problemem jest zakwaszenie organizmu. Przewlekła forma tego zaburzenia może skutkować bólami głowy, sennością, obniżonym nastrojem, zaburzeniami rytmu serca i przewlekłym zmęczeniem. Ponadto długotrwała kwasica sprzyja powstawaniu nadciśnienia, cukrzycy i kamicy nerkowej. Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej w stronę odczynu kwaśnego może też być następstwem różnych schorzeń, między innymi nadciśnienia, cukrzycy, miażdżycy czy chorób serca.
Dieta większości ludzi jest dietą kwasową. Prawie każda żywność oczyszczona, zrobiona z cukru, białej mąki i innych szkodliwych składników jest kwasowa w swojej naturze. Napoje oraz większość sztucznie przetworzonych soków mają również odczyn kwaśny. To kwasowe pożywienie przyjmowane przez nas regularnie powoduje utratę równowagi pH organizmu.
Jednym ze sposobów na przeciwdziałanie nadmiernemu wpływowi zakwaszenia organizmu jest zwiększenie oddychania wewnątrz komórkowego ponieważ tlen jest zasadowy, a dwutlenek węgla jest kwasowy. Poprzez wdychanie więcej tlenu i wydalanie więcej dwutlenku węgla organizm naturalnie reguluje równowagę pH. To dlatego diabetycy z dużą zawartością cukru we krwi często potrzebują dotleniać organizm ponieważ ich krew jest zbyt kwaśna, a ciało próbuje uzyskać stan równowagi kwasowo – zasadowej.
Innym sposobem stosowanym przez organizm do neutralizowania kwasowej żywności i napojów spożywanych w diecie codziennej jest wykorzystanie alkalicznych minerałów zawartych w kościach i ich użycie. To dlatego spożywanie napojów owocowych powoduje wypłukiwanie zawartości minerałów w kościach i może prowadzić do utraty gęstości masy kostnej oraz może być początkiem osteoporozy. Pamiętajmy, im więcej napojów gazowanych pijemy tym słabsze stają się nasze kości.
Przywrócenie i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej ma wybitnie korzystny wpływ na przebieg wielu procesów biochemicznych zachodzących w organizmie, w szczególności na utrzymanie stabilnej homeostazy. Sprzyja to regularnej, poprawnej pracy poszczególnych narządów wewnętrznych, zwłaszcza wątroby, nerek, serca i mózgu, a także całego układu immunologicznego.
Tabela produktów zasado- i kwasotwórczych
Produkty zasadotwórcze | Produkty kwasotwórcze |
wysoko zasadotwórcze (pH 9.0 do 8.1) |
wysoko kwasotwórcze (pH 5.9 do 5.0) |
cytryny arbuzy pieprz cayenne suszone daktyle suszone figi limonki mango morele suszone melony papaja pietruszka winogrona bezpestkowe rzeżucha boćwina wodorosty morskie szparagi endywia kiwi winogrona pestkowe słodkie marakuja gruszki słodkie ananas rodzynki soki warzywne świeże niesłodzone |
sztuczne słodziki wołowina sery żółte gazowane słodkie napoje biała mąka jagnięcina wątróbka ciastka z białej mąki wieprzowina cukier piwo cukier brązowy drób (kurczęta) sarnina czekolada kawa budyń dżemy herbata czarna galaretki likier alkoholowy makaron mączny sól makaron z semoliny drób (indyki) chleb pszenny ryż biały |
średnio zasadotwórcze (pH 8.0 do 7.1) |
średnio kwasotwórcze (pH 6.9 do 6.0) |
jabłka słodkie morele kiełki lucerny awokado banany (dojrzałe) jagody pomidory słodkie marchew seler porzeczki daktyle świeże figi świeże czosnek agrest winogrona mało słodkie grejfruty zioła (swieże, zielone) sałata nektarynki brzoskwinie słodkie gruszki mało słodkie groszek zielony słodki swieży dynia szpinak jabłka kwaśne pędy bambusa fasola szparagowa zielona świeża buraki brokuły kapusta winogrona kwaśne jarmuż kalarepa sałata lodowa pomarańcze pasternak brzoskwinie mniej słodkie maliny truskawki kabaczki kukurydza słodka świeża rzepa ziemniaki w mundurkach ocet winny |
ryby soki owocowe z cukrem kiełbasy i wędliny chleb żytni płatki zbożowe płatki kukurydziane owoce morza wino jogurt słodzony banany zielone gryka sery pleśniowe jajka gotowane na twardo ketchup majonez szynka makaron pełnoziarnisty orzeszki ziemne ziemniaki gotowane popcorn solony ryż basmati ryż brązowy sos sojowy |
słabo zasadotwórcze (do pH 7.0) |
słabo kwasotwórcze (do pH 7.0) |
migdały karczochy brukselka zielona herbata wiśnie orzech kokosowy świeży ogórki bakłażany miód świeży por grzyby oliwki świeże cebula chleb esseński chrzan sól morska przyprawy żółtko gotowane na miękko mleko kozie surowe oliwa kalafior rabarbar soja ziarno suche sezam nasiona mleczko sojowe kiełki zbóż mleczko sojowe tofu pomidory mało słodkie |
otręby orzechy nerkowca chleb Graham żurawiny fruktoza miód pasteryzowany soczewica mleko krowie homogenizowane musztarda orzeszki pistacjowe krakersy kakao nasiona słonecznika nasiona dyni orzechy włoskie borówki masło słone fasola ziarno suche mleko kozie homogenizowane oliwki konserwowe śliwki chleb razowy pełnoziarnisty suszone śliwki |
Produkty neutralne (pH 7.0) | |
masło świeże niesolone śmietana margaryna mleko krowie świeże oleje roślinne (oprócz oliwy) serwatka jogurt naturalny |
Powyższa treść pochodzi ze strony www.AkademiaWitalnosci.pl