Chlorella Pyrenoidosa

Idealna równowaga Twojego organizmu

Ten maleńki, jednokomórkowy glon zawiera niemal wszystkie potrzebne naszym organizmom składniki odżywcze. Ma wyjątkową gamę komponentów: niezbędne aminokwasy, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, liczne cenne witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się równać z chlorellą.

W tym mikroskopijnym organizmie zamknięta jest niezwykła energia biologiczna. Dzięki właściwościom łączenia i usuwania toksyn z organizmu, jest cennym elementem diety w profilaktyce wielu cywilizacyjnych chorób.

Co to jest chlorella?

Na naszej planecie w morzach i wodach słodkich żyje łącznie około 23000 rodzajów alg. Większość ich istnieje od zamierzchłych czasów. Skamieniałości pochodzące z ery prekambryjskiej dowodzą że chlorella istnieje już od ponad 2500 milionów lat.
W przeciwieństwie do Japonii i Chin chlorella była prawie nieznana w Europie. Dopiero w połowie XX wieku pojawiły się pierwsze opracowania naukowe na jej temat. Od tego czasu wiedza o niezwykłych właściwościach chlorelli znacznie się wzbogaciła.Jak rośnie chlorella?

Niewielkie ilości chlorelli umieszczane są w butelkach z płynnym roztworem składników odżywczych.
Po pierwszym podziale komórek są one przenoszone na zewnątrz do stawów hodowlanych z bogatą zawartością składników odżywczych na 7-12 dni. Następną fazą jest przelewanie do kolejnych coraz większych stawów. Po odfiltrowaniu suszy się ją do postaci proszku. Zanim uzyskany proszek zostanie zamieniony w produkt końcowy (tabletki, ekstrakty, napoje, batoniki) jest poddawany rygorystycznym badaniom jakości.
Tylko taki proces gwarantuje higienę oraz naturalność namnażania zielonej algi chlorelli. Reżim produkcyjny absolutnie zabrania używania jakichkolwiek chemicznych środków ochrony czy nawozów. Tabletkowanie chlorelli jest przeprowadzane bez użycia żadnych dodatków przez wysokiej klasy specjalistów. Zatem tabletka chlorelli nie zawiera nic poza Chlorellą Pyroneidosą w jej najczystszej postaci. Chlorella wyłapuje substancje toksyczneChlorella pochłania substancje toksyczne oraz bakterie chorobotwórcze z niezwykłą wręcz szybkością.
Ta bardzo użyteczna właściwość dla organizmu ludzkiego może być problemem w naturalnych zbiornikach wodnych, jeśli hodowla nie podlega kontroli. Przyciągając rozmaite toksyny chlorella zmniejsza tym samym swą przydatność dla ludzi jako środka odtruwającego. Innymi słowy, gdyby komórki chlorelli zaabsorbowały już jakieś toksyny zanim zostały z nich wyprodukowane tabletki, wartość tych produktów z punktu widzenia detoksykacji organizmu ludzkiego mogłaby być niewielka. Dlatego należy zwrócić baczną uwagę, aby nabywany przez nas produkt posiadał międzynarodowe znaki jakości, gwarantujące najwyższą czystość, a tym samym przynosił korzyści dla naszego organizmu.
Wszelkie wysiłki zmierzające do produkcji chlorelli w warunkach naturalnych kończyły się niepowodzeniem. To znaczy jakość uzyskanego produktu była bardzo niska. Niemożliwą jest bowiem rzeczą zabezpieczenie jeziora przed dostępem bakterii, jak również utrzymanie w nim prawidłowego pH. Nawet pomimo ścisłego reżimu produkcyjnego i nieustannej kontroli jest możliwe wykrycie śladowych ilości metali ciężkich w produktach otrzymywanych z chlorelli. Ponieważ chlorella chłonie toksyny ze swego otoczenia jak gąbka, ciężko sobie wyobrazić otrzymanie w 100% pozbawionego zanieczyszczeń produktu. Tak więc produkcja odbywa się w sztucznych, specjalnie do tego celu zaprojektowanych zbiornikach. Gwarantuje to znakomitą jakość produktu.Jak działa chlorella?Reguluje pracę jelit

Zaparcia to coraz częstsza dolegliwość związana z rozwojem cywilizacji. Używanie tradycyjnych środków przeczyszczających nie rozwiązuje problemu i po dłuższym czasie może doprowadzić do poważnych schorzeń przewodu pokarmowego. Chlorella stosowana jako codzienne uzupełnienie diety przywraca prawidłowy transport jelitowy i regeneruje przyjazną florę bakteryjną na całej długości przewodu pokarmowego. Wypróżnienia staja się częstsze i regularne. W Stanach Zjednoczonych nazwano Chlorellę wielkim regulatorem,  ponieważ równoważy wszelkie odchylenia organizmu od normy. Interesującym zjawiskiem jest równa skuteczność działania Chlorelli w przypadku zaparć oraz biegunek.Oczyszcza organizm
 
W dzisiejszych czasach główną przyczyną wielu przewlekłych chorób są toksyny, metale ciężkie pochodzące z zanieczyszczonego środowiska oraz konserwanty.
Chlorella poprzez swoją unikalną budowę komórkową nieodwracalnie wiąże je i usuwa z organizmu. Ponadto uszczelniając ścianki jelit zapobiega wtórnym zatruciom czyli przenikaniu składu stolca do krwiobiegu. W sytuacjach szczególnego nasilenia uwalniania się toksyn z tkanek organizmu takich jak: post, intensywne odchudzanie, głodówka czy wizyta w saunie, Chlorella jest niezastąpiona. Absorbując toksyczne związki zapobiega przeciążeniu nerek i wątroby.Buduje odpornośćStres, zanieczyszczenie środowiska, antybiotyki powodują osłabienie naturalnych funkcji obronnych organizmu. Chlorella w odróżnieniu od antybiotyków niszczy jedynie bakterie patogenne, wspomagając jednocześnie wzrost i rozprzestrzenianie się przyjaznej flory bakteryjnej. CGF  (tzw. czynnik wzrostu chlorelli) pobudza produkcję makrofagów, które odpowiedzialne są za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji, komórek nowotworowych, bakterii i wirusów.
Dlatego Chlorella jest szczególnie cenna w okresie jesienno-zimowym jako środek w profilaktyce przeciwgrypowej.
Jest pomocna w schorzeniach takich jak reumatyzm, artretyzm, cukrzyca, zaburzenia ciśnienia, trawienia i wchłaniania, jak również w wirusowych i bakteryjnych infekcjach, grzybicach oraz alergiach.Odmładza organizmW Japonii będącej największym konsumentem Chlorelli średnia wieku jest najwyższa na świecie. Chlorella przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek oraz DNA. Zapobiega przedostawaniu się szkodliwych substancji do krwiobiegu.
Chlorella bogata jest w biologicznie czynne substancje o charakterze antyoksydacyjnym. Chronią one komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników powodujących przedwczesne starzenie się organizmu. Chlorella zapobiega chorobom serca, skóry, arteriosklerozie oraz zaćmie. Znaczna zawartość ksantofilu przeciwdziała pogarszaniu się wzroku.Poprawia kondycję psychiczną i fizycznąPrzyjmujący Chlorellę zauważają zwiększenie swych możliwości fizycznych i intelektualnych. Następuje poprawa pamięci oraz zdolności do koncentracji. Dzieje się tak na skutek wzajemnie wzmacniającego się oddziaływania takich substancji jak CGF (Czynnik Wzrostu Chlorelli), witamin z grupy B i chlorofilu. Kwasy nukleinowe zawarte w CGF stymulują energię i siły życiowe. Chlorofil sprzyja produkcji czerwonych krwinek, zapewniając optymalne dotlenienie. W lepiej zaopatrzonych w tlen i składniki odżywcze komórkach nasila się metabolizm. Skutkuje to zwiększeniem energii życiowej oraz motywacji do działania.
Chlorella ma niezwykłą zdolność do eliminowania z organizmu zanieczyszczeń, szczególnie metali ciężkich, jak również organicznych środków czyszczących, środków owadobójczych, nawozów i wielu innych cywilizacyjnych zanieczyszczeń.
Zdolności odtruwające chlorelli zauważono już wiele lat temu, wówczas to badacze zaczęli przyglądać się baczniej jej strukturze komórkowej. Otóż błona komórkowa chlorelli składa się z trzech warstw ochronnych bardzo odpornych na czynniki zewnętrzne. Warstwy te są podstawą oczyszczających właściwości chlorelli. Najgrubsza jak i średnia błona komórkowa wiążą toksyczne substancje. Składają się one z mikrowłókien celulozowych, które formują bardzo ustrukturyzowaną sieć, w której metale ciężkie zostają uwięzione, jak w pajęczynie. Ponadto średnia błona komórkowa chlorelli zawiera sporopollein – substancję która nierozerwalnie łączy toksyczne materiały.
Także proteiny, z których składa się alga są bardzo skuteczne w wiązaniu metali ciężkich. Chlorella może absorbować ogromną ich ilość. A w naszym przewodzie pokarmowym nie brakuje przeróżnych zanieczyszczeń pochodzących od chemii rolnej czy skażenia środowiska. Naukowcy naliczyli około 200 przeróżnych zanieczyszczeń, które dostają się codziennie do naszego przewodu pokarmowego.
W krajach uprzemysłowionych niemożliwa jest ucieczka od tych zanieczyszczeń.Chlorella a nowotwory

Rak – przekleństwo ludzkości

W ciągu ostatnich kilku lat został dokonany znaczny postęp w leczeniu raka. Dziś przyczyny choroby mogą być wskazane z większą precyzją. Dlatego chcąc zapobiec wystąpieniu raka, kładzie się nacisk na dietę ubogą w tłuszcze, natomiast bogatą w świeże owoce i warzywa. Jak powszechnie wiadomo toksyczne substancje leżą u podstaw tworzenia się raka.
Układ immunologiczny chroni organizm przed zanieczyszczeniami oraz inwazją obcych organizmów, takich jak bakterie i wirusy. Niszczenie zarazków i neutralizacja toksyn zachodzi przy udziale krwinek białych: limfocytów B pochodzących ze szpiku kostnego, limfocytów T z grasicy, które zwalczają wirusy, oraz makrofagów, odpowiedzialnych za fagocytozę (pochłanianie i niszczenie) szkodliwych substancji i komórek nowotworowych.
Jednym ze sposobów walki z nowotworem jest stymulacja produkcji makrofagów. Interferon, substancja wytwarzana przez komórki immunologiczne, pobudza produkcję makrofagów i dlatego ma silne działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe, a chlorella jest znanym czynnikiem pobudzającym wytwarzanie interferonu. Stwierdzono, że zastrzyki z chlorelli stymulują układ odpornościowy i odtruwają krew w ciągu 72 godzin.
Wykazano, że glikoproteina wyodrębniona z chlorelli ma działanie przeciwnowotworowe w przypadkach mięsaka (rodzaj nowotworu, który atakuje mięśnie i kości).

Chlorella chroni

Z pewnością spożywanie chlorelli pomnaża efekty zdrowego odżywiania. Ponadto liczba ludzi chorych na raka jest niższa w Azji niż w Europie. Azjatycka kuchnia jest bogatsza w algi i włókna. W samej tylko Japonii konsumuje się ponad dwa tysiące ton chlorelli rocznie. Chlorella ma dwie właściwości mobilizujące organizm do odpierania ataku nowotworu:
– wzmaga naturalny proces oczyszczania organizmu
– wspomaga obronę immunologiczną poprzez zwiększenie produkcji interferonu Chemioterapia i radioterapia Radioterapia czy chemioterapia mają na celu zniszczenie nowotworu, ale jednocześnie zatruwają organizm. Dlatego zalecane jest równoczesne przyjmowanie chlorelli od 5 do 6 gram codziennie podczas okresu tych terapii. Radioterapia, chemioterapia czy jakiekolwiek operacje nie powinny powstrzymać od dalszego przyjmowania chlorelli! Wręcz przeciwnie, właśnie w tym okresie zaleca się zwiększenie dawki do 10 gram dziennie.Odkrycia naukowe W badaniach przeprowadzony na Uniwersytecie Virginia (USA) w 1990 roku, pacjenci cierpiący na nowotwór mózgu zostali poddani leczeniu chlorellą. Pomimo zaawansowanego stanu choroby, wszyscy oni zauważyli znaczną poprawę, rzadziej chorując oraz łapiąc różne infekcje. Dwa lata później 30% z poddanych próbie pacjentów nadal żyła.

Przykłady:

•    Dr K. Steenblock, amerykański lekarz, leczył lekarza cierpiącego na raka gruczołu limfatycznego. Po sześciu tygodniach brania chlorelli (27 gram dziennie) hemogram pacjenta wykazał znaczną poprawę. Wiele badań dowiodło, że chlorella posiada właściwości anty-nowotworowe i wydłuża średnią życia.
•    Mężczyzna w wieku 60 lat przeszedł operację raka prostaty. Operacja, jak i klasyczne metody leczenia były dobrze tolerowane z dzienną sześciogramową dawką chlorelli. Pacjent od czasu do czasu przyjmował również duże dawki chlorelli (20 i więcej gram). Ucieszył się niezmiernie, gdy po sześciu miesiącach dowiedział się, że jego zdrowie wróciło do normy.

WAŻNE
Chlorella nie jest lekiem na raka! Tym niemniej, pomaga lepiej znosić intensywne leczenie, jak również stanowi doskonały środek wspomagający.

Źródło: www.planetazdrowie.pl

Powyższa treść pochodzi ze strony www.AkademiaWitalnosci.pl