Cukinia – odkwasza, wspiera odchudzanie. Długa lista zalet niepozornego warzywa
Ze względu na to, że cukinia nie posiada wyrazistego smaku, traktowana jest raczej jako wypełniacz, podkładka pod coś konkretniejszego. Raczej niknie w tle i nie gra pierwszych skrzypiec. Znane są nam cukiniowe placuszki, roladki, zapiekanki. Choć warzywo cieszy oko zielonym kolorem, to nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele cennych składników mineralnych zawiera.
Smak cukinii powinien być neutralny. Jeśli jest wyczuwalnie gorzki, to znak, że warzywo zawiera zbyt dużo kukurbitacyny – substancji unieszkodliwiającej pasożyty. Kukurbitacynę spożywamy m.in. z pestkami dyni. Jednak zbyt duża jej ilość może mieć działanie przeczyszczające i powodować m.in. bóle brzucha. Goryczka wyczuwalna w cukinii może być także efektem miejsca, w którym warzywo dojrzewało – np. zbyt duże słońce i niewystarczające nawodnienie. Najbezpieczniej dla zdrowia (i komfortu kubków smakowych) gorzkiej cukinii po prostu nie jeść.
Walory zdrowotne cukinii
Cukinia, znana również jako zucchini, to warzywo o bogatych walorach zdrowotnych, które powinno znaleźć się regularnie na naszym stole. Jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminy i minerały, dlatego warto wprowadzić ją do swojej diety dla poprawy zdrowia i samopoczucia.
Cukinia zawiera dużo potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi oraz zapobiega skurczom mięśni. Ponadto, jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu oraz neutralizuje wolne rodniki, opóźniając proces starzenia się skóry. Witamina A, znajdująca się w cukinii, korzystnie wpływa na wzrok oraz kondycję skóry. Dodatkowo, zawarta w warzywie zeaksantyna i luteina zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej lub chorób siatkówki.
Błonnik obecny w cukinii wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom oraz reguluje poziom cukru we krwi. Wzmacnia krzepliwość krwi, poprawia pracę mózgu, redukuje stres.
Cukinia zawiera antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Regularne spożywanie tego warzywa może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia oraz zapobiec wielu dolegliwościom.
Świeże pestki cukinii (tak jak pestki dyni) zawierają wspomnianą wyżej kukurbitacynę – związek o działaniu przeciwpasożytniczym i przeciwnowotworowym.
Dzięki temu warzywu można szybko zaspokoić głód, jednocześnie nie dostarczając organizmowi dużej ilości kalorii. Cukinia jest więc idealnym dodatkiem do diety osób dbających o linię oraz chcących utrzymać odpowiednią wagę.
Z dobrodziejstwa cukinii korzysta także kosmetologia – miąższ warzywa wykorzystywany jest do maseczek, by odżywić i nawilżyć skórę. Regularne spożywanie warzywa opóźni także proces siwienia włosów!
Cukinia doskonale sprawdzi się przy rozszerzaniu diety malucha, ponieważ należy do zaszczytnej grupy warzyw uczulających niezwykle rzadko. Cukinia pozwala na duże pole kulinarnego manewru. Można ją dodawać do sałatek, piec w formie plastrów z dodatkiem przypraw lub zmielić na puree jako dodatek do zup. Nie tylko wzbogacimy swoje posiłki różnorodnym smakiem, ale także zadbamy o swoje zdrowie. Pamiętajmy, że zdrowa dieta to klucz do dobrego samopoczucia i długiego życia!