Garść orzechów – garść zdrowia

Gdyby pytano o to, czy orzechy są zdrowe, oczywiście większość odpowie: tak! Co robimy z tą wiedzą? Niestety orzechy, pestki i nasiona nadal są zbyt często pomijane w codziennej diecie. Traktujemy je jako dodatek do deserów lub alternatywę dla paluszków czy chipsów. Nadal nie w pełni zdajemy sobie sprawy z ładunku zdrowotnego, który w sobie kryją.

Orzechy są niewątpliwie jedną z bardziej kalorycznych i sycących przekąsek. Czy będą dobrym wyborem żywieniowym? Czy orzech orzechowi równy? Rozpatrzmy tę kwestię pod kątem walorów zdrowotnych. W jaki sposób orzechy wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu?

Wspomagają odporność

Tutaj nie sposób nie wspomnieć o selenie, który stoi w pierwszym rzędzie na straży odporności organizmu. Selenu nie znajdziemy w zbyt wielu pokarmach, dlatego tym bardziej należy podkreślić jego występowanie w orzechach – prze wszystkim orzechach brazylijskich. To właśnie selen wpływa na zwiększenie ilości antyoksydantów, usprawniania wchłanianie niektórych witamin, pomaga zahamować rozwój wirusów i bakterii. Selen z kolei dobrze wchłania się w obecności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zatem obecność zestawu A,D,E,K będzie mu bardzo sprzyjać. Właściwemu przyswajaniu selenu sprzyja także odpowiedni poziom witaminy B6. Orzechy brazylijskie są prawdziwą selenową bombą. Zawierają go więcej niż wątróbka, tuńczyk czy krewetki. Zdecydowanie z tego względu do codziennej garstki orzechów warto włączyć jeden lub dwa brazylijskie przysmaki.

Regulują trawienie

Jeśli ktoś zmaga się z zaparciami i problemami trawiennymi także powinien włączyć do codziennego menu orzechy, pestki i nasiona – szczególnie pistacje, orzechy pekan i migdały. Wysoka zawartość błonnika wspomoże perystaltykę jelit i zadziała pozytywnie na układ pokarmowy. Nie należy zapominać o dokładnym i powolnym przeżuwaniu orzechów, pestek oraz nasion. Szczególnie w wypadku, gdy celem jest przywrócenie właściwej pracy jelit.

Łagodzą cukrzycę typu 2

Orzechów, pestek i nasion absolutnie nie powinny unikać osoby zmagające się z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością. Do swojej diety powinny je także prewencyjnie włączyć osoby należące do grupy ryzyka. Orzechy mają niski indeks glikemiczny, nie spowodują więc gwałtownych skoków insuliny we krwi. Orzechy uwrażliwiają tkanki na insulinę, dzięki temu komórki wychwytują glukozę z krwi, co w efekcie umożliwia lepsze kontrolowanie poziomu cukru. Mało tego, orzechy, regulując ciśnienie tętnicze i poprawiając profil lipidowy krwi, łagodzą przebieg cukrzycy. Jest to niebagatelna zaleta orzechów, ponieważ najczęstszymi skutkami ubocznymi cukrzycy są właśnie zaburzenia w funkcjonowaniu układu krążenia.

Wspomagają pracę układu krążenia

Jedząc regularnie dobrej jakości orzechy i pestki ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca maleje aż o 34%, o 30% pojawienia się nadciśnienia tętniczego, a ryzyko pojawienia się udaru mózgu maleje o 10%. Dzięki zawartości niezbędnych kwasów tłuszczowych orzechy redukują stany zapalne m.in. w arteriach żył, obniżając wystąpienie zawałów czy miażdżycy. Najwięcej kwasów omega-3 kryją w sobie orzechy brazylijskie, orzechy włoskie i pistacje.

Spowalniają starzenie

Zawarta w orzechach witamina E powoduje mniejsze prawdopodobieństwo (aż o 45%!) wystąpienia choroby Alzheimera wieku podeszłym. Dodatkowo, witamina E, dzięki właściwościom przeciwutleniającym, chroni komórki organizmu przed procesami starzenia się. Witamina E posiada zdolność wiązania wody, a więc w efekcie hamuje powstawanie zmarszczek i spłyca te, które już się pojawiły. Zapobiega także utracie wody przez naskórek, wzmacniając i uszczelniając błony komórkowe. Witamina E jako silny przeciwutleniacz skutecznie zwalcza wolne rodniki, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym, a w dalszej konsekwencji przed uszkodzeniem komórek. W witaminę E szczególnie bogate są orzechy laskowe i migdały. Bogactwo minerałów, które zawierają w sobie orzechy sprawia także, że nie dochodzi do przedwczesnego zwapnienia kości. Pestki i orzechy wzmacniają także zęby! W tym kontekście najlepiej chrupać sezam, nasiona chia, orzechy brazylijskie i orzechy pekan.

Poprawiają zdolność uczenia się

Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w orzechach wpływają bardzo pozytywnie na naczynia włosowate i dotleniają mózg,. A dotleniony mózg, to mózg gotowy do pracy. Wzrost koncentracji, szybsze przyswajanie informacji i szybsze zapamiętywanie zapewnią wszystkie orzechy, ale przede wszystkim: orzechy włoskie, brazylijskie i pistacje.

Rozliczne zalety spożywania orzechów jednoznacznie wskazują, że powinny one być produktem niezbędnym w codziennej diecie. Są bardzo zdrową, smaczną i sycącą bombą witaminową. Do codziennej porcji zdrowia wystarczy zaledwie garstka orzechów. Komponujmy ją wedle upodobań lub potrzeb. Nie traktujmy orzechów wyłącznie jako zdrowej posypki do lodów. Aby w pełni wykorzystać walory zdrowotne orzechów nie zjadajmy oczywiście tych w czekoladzie i prażonych. Prażenie orzechów podbija wprawdzie ich walory smakowe, ale też uszkadza zdrowe tłuszcze w nich zawarte. Zasmakujmy w naturze, nie poddawajmy orzechów i pestek dodatkowej obróbce termicznej.