Imbir

Imbir jest przyprawą, po którą szczególnie chętnie sięgamy w okresie jesienno-zimowym. Dodawany do herbaty wraz z cynamonem i cytrusami doskonale podbija smak, działając rozgrzewająco. Choć smak i zapach dobrej jakości świeżego imbiru są jego niewątpliwymi zaletami, to najbardziej godny uwagi jest wachlarz jego wspaniałych właściwości zdrowotnych.

Właściwości przeciwzapalne

W kłączu imbiru znajduje się gingerol i shogaol – to m.in. te dwie substancje odpowiadają za zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie. Badania wykazują, iż spożywanie korzenia imbiru może zmniejszać ból i sztywność mięśni. Wdrożenie imbiru do codziennej diety ma zasadność w przypadku stanów zapalnych stawów, zapalenia stawów, artretyzmu. Imbir wspomaga także łagodzenie obrzęków, poprawiając tym samym komfort ruchów u osób dotkniętych schorzeniami.

Imbir jest także naturalnym antidotum na bolesne miesiączkowanie. Działa rozkurczowo i rozluźniająco, pomaga złagodzić szereg dolegliwości menstruacyjnych.

Regulacja pracy układu trawiennego

Kolejną korzyścią zdrowotną imbiru jest jego wpływ na układ trawienny. Imbir może pomóc w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, takich jak nudności, wymioty i zgaga. Wbrew powszechnej opinii właściwości imbiru doceniają także osoby zmagające się z wrzodami żołądka – imbir łagodzi bowiem podrażnienia powstałe w błonie śluzowej przewodu pokarmowego. Jednak zaleca się, aby osoby dotknięte chorobą wrzodową wprowadzały imbir do swojej diety ostrożne lub po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

Badania pokazują, że imbir może działać jak naturalny lek przeciwwymiotny, a także pomaga w trawieniu pokarmu. Właściwości te sprawiają, że imbir jest szczególnie przydatny dla osób cierpiących na chorobę lokomocyjną, nudności ciążowe lub wymioty spowodowane chemioterapią.

Wspomaganie pracy układu odpornościowego

Po imbir sięgamy najczęściej, gdy już wirusy na dobre się u nas rozgoszczą. A to błąd! O imbirze należy też pamiętać wcześniej, podczas budowania odporności. Imbir zawiera bowiem antyoksydanty, które mogą pomóc w zwalczaniu wolnych rodników i wzmocnić system odpornościowy. Regularne spożywanie imbiru pomaga zapobiegać infekcjom, takim jak przeziębienie czy grypa, a także skraca czas trwania tych chorób. Imbir jest szczególnie skuteczny w zwalczaniu infekcji gardła (łagodzi ból i podrażnienie) i układu oddechowego. Zaleca się dodawanie imbiru do domowych syropów na kaszel – niezależnie od tego, czy jest to kaszel suchy, czy mokry. Imbir z jednej strony rozrzedza wydzielinę, z drugiej zaś rozluźnia napięte mięśnie dróg oddechowych, sprawiając, że suchy kaszel jest mniej dokuczliwy.

Obniżanie poziomu cukru we krwi

To jedna z właściwości imbiru, o których nie mówi się często. Badania wskazują, że substancje zawarte w imbirze zwiększają aktywność enzymów wątrobowych, co w rezultacie przyczynia się do szybszego rozpadu glukozy, a zatem normowanie i kontrolowanie poziomu cukru staje się łatwiejsze. To istotna informacja przede wszystkim dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2. Cukrzykom zaleca się spożywanie świeżego lub sproszkowanego imbiru w ilości około 2 – 4 gramów dziennie.

Minimalizowanie szkodliwego cholesterolu LDL

Do kolejnych wciąż mało popularyzowanych zalet imbiru należy zdolność obniżania stężenia cholesterolu LDL i trójglicerydów. Badania wykazują spektakularny spadek, sięgający nawet 77%. Jest to skuteczność porównywalna z popularnymi medykamentami statynowymi! Jeśli nie ma więc przeciwskazań do przyjmowania imbiru, w profilaktyce chorób serca i układu krążenia powinien być wdrażany obowiązkowo.

Wspieranie zdrowia psychicznego

Korzeń imbiru wykorzystuje się nie tylko do wzmacniania organizmu w zakresie fizycznym, ale i psychicznym. Prowadzone wciąż badania sugerują, że imbir może pomóc w redukcji objawów depresji i lęku. Przeciwzapalne właściwości imbiru mogą pomóc w minimalizowaniu stanów zapalnych w mózgu, które są związane z chorobami psychicznymi, takimi jak depresja i lęk. Dodatkowo, antyoksydanty obecne w imbirze chronią mózg przed stresem oksydacyjnym, który prowadzi do uszkodzenia komórek mózgu. Imbir może również mieć działanie przeciwdrgawkowe. Badania wykazały, że związki obecne w imbirze mogą wpływać korzystnie na przekaźniki nerwowe i zmniejszać ryzyko napadów padaczkowych. To odkrycie sugeruje, że imbir może być wykorzystywany w leczeniu różnych zaburzeń psychicznych, takich jak padaczka, choroba afektywna dwubiegunowa czy ADHD.

Dodatkowo, imbir wpływa pozytywnie na nastrój i poziom energii. Związki obecne w imbirze zwiększają produkcję neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina, które są zaangażowane w regulację nastroju i poziomu energii. Dlatego spożywanie imbiru ma szansę realnie wpłynąć na poprawę samopoczucia i pomóc w redukcji objawów depresji.

Pomoc w walce z rakiem prostaty

Uznawany za afrodyzjak imbir ma także niebagatelne znaczenie w walce z rakiem prostaty. Badania wykazują, że imbir zawiera związki o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Substancje zawarte w imbirze, takie jak gingerol i shogaol, mają zdolność hamowania wzrostu komórek nowotworowych, a nawet ich apoptozy, czyli programowanej śmierci. Dodając do tego imbirowe właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne – tworzy się realna i skuteczna pomoc w walce z rakiem prostaty. Nie zapominajmy, że to właśnie stany zapalne są jednym z czynników ryzyka rozwoju tej choroby, a imbir skutecznie je zwalcza.

Innym sposobem, w jaki imbir może wpływać na raka prostaty, jest jego zdolność do hamowania angiogenezy, czyli tworzenia nowych naczyń krwionośnych potrzebnych do rozwoju guza. Badania sugerują, że imbir ma szansę zmniejszać produkcję czynników wzrostowych, które są niezbędne do tworzenia nowych naczyń krwionośnych.

Pochodzenie ma znaczenie

Imbir warto mieć w zarówno w przyborniku kuchennym i aptecznym. Jak widać ma on wiele do zaoferowania pod względem zdrowotnym. Jest jedną z najstarszych przypraw wykorzystywanych w medycynie naturalnej. Nie bagatelizujmy jego potencjału zdrowotnego i sięgajmy po imbir bez względu na porę roku! Zwracajmy uwagę na jego wygląd – korzeń powinien być twardy, jędrny, żółty w środku. Zdecydowanie unikajmy imbiru chińskiego pochodzenia (smak i działanie będzie o wiele słabsze). Sięgnijmy po imbir z Jamajki (uchodzi za najlepszy jakościowo) lub z Peru. Szeroki wachlarz możliwości spożywania imbiru sprawi, że każdy znajdzie swój ulubiony sposób na codzienne przemycanie go do jadłospisu.