Kokos i olej kokosowy

W sanskrycie palma kokosowa znana jest pod nazwa kalpa vriksha, co znaczy „drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia”, w języku malajskim znana jest jako pokokseribuguna, co oznacza „drzewo tysiąca zastosowań”, zaś mieszkańcy wysp Pacyfiku mówią o owocu palmy kokosowej – „lekarstwo na wszelkie choroby”.

W sanskrycie palma kokosowa znana jest pod nazwa kalpa vriksha, co znaczy „drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia”, w języku malajskim znana jest jako pokokseribuguna, co oznacza „drzewo tysiąca zastosowań”, zaś mieszkańcy wysp Pacyfiku mówią o owocu palmy kokosowej – „lekarstwo na wszelkie choroby”.

Orzech kokosowy jest niewątpliwie jednym z najcenniejszych darów natury. Kokosowa woda, mleczko z kokosa, olej kokosowy, wiórki i płatki mają szereg zastosowań w kuchni, zdrowych dietach, medycynie naturalnej.

Co kryje się w orzechu kokosowym?

Biały, mięsisty miąższ kokosowy zawiera około 70% tłuszczu, 14% cukru i 7% białka. Tłuszcz kokosowy należy do grupy nasyconych, czyli tych, które powinny stanowić niezbędny składnik codziennej diety. Kokosowy tłuszcz jest dobrze trawiony i ma doskonałą przyswajalność.

Kolejnym, niezwykle istotnym elementem składowym kokosa jest woda. Nim woda dotrze do środka orzecha i stanie się kokosowym sokiem pokonuje bardzo długą wędrówkę, podczas której ulega wielokrotnej filtracji. Wszystko to sprawia, że woda kokosowa jest płynem idealnym, całkowicie sterylnym, nie zawierającym zanieczyszczeń. Woda kokosowa ma niemal identyczny skład jak osocze krwi ludzkiej. Może być więc wykorzystywana do transfuzji w sytuacjach kryzysowych – stosowano ten sposób podczas II Wojny Światowej, gdy brakowało krwi do ratowania rannych. Do dziś tę metodę spotyka się w krajach słabiej rozwiniętych.

Wodę kokosową jako eliksir młodości spopularyzowały gwiazdy światowej estrady. Woda kokosowa zawiera wapń, magnez, fosfor, potas, witaminy z grupy B. Regularne picie wody kokosowej zaleca się osobom narażonym na długotrwały stres, walczącym z anemią, cierpiącym na duże niedobory potasu. Woda kokosowa obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Można ją podawać w trakcie biegunki, wymiotów, problemów trawiennych – doskonale uzupełni poziom elektrolitów. Woda kokosowa zasługuje na uznanie jako jeden z najlepszych napojów elektrolitowych – zawiera ich więcej niż drogie napoje izotoniczne. Woda kokosowa nawodnia organizm nawet 10 razy lepiej, nie zawiera przy tym żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji!

Dodatkowo, roślinne hormony wzrostu zawarte w wodzie kokosowej działają przeciwzakrzepowo. Można także podjąć kurację wodą z kokosa podczas zmagań z powracającą opryszczką, alergiami skórnymi i częstymi wykwitami grzybiczymi.

Wodę kokosową mogą bez obaw pić osoby cierpiące na cukrzycę, z nietolerancją laktozy oraz małe dzieci (zawiera także występujący w mleku matki kwas laurynowy).

Olej kokosowy – skład

Chcąc skorzystać z dobrodziejstwa tego wspaniałego produktu, nie warto sięgać po pierwszy z brzegu słoik. Olej kokosowy powinien być: tłoczony na zimno i nierafinowany, o delikatnym zapachu kokosa. Najlepszej jakości olej w płynnej postaci powinien mieć delikatnie żółte zabarwienie. Niestety wielu producentów niepotrzebnie go wybiela. Z kolei olej rafinowany jest całkowicie bezzapachowy.

Skład oleju kokosowego wygląda następująco:

  • 50-60% kwasu laurynowego C12

  • 15-20% kwasu mirystynowego C14

  • 7-12% kwasu palmitynowego C16

  • 5-11% kwasu kaprylowego C8

  • 4-9% kwasu kaprynowego C10

  • 1,5-5% kwasu stearynowego C18

  • 1-1,5% kwasu kapronowego C6

  • oraz nienasycone kwasy tłuszczowe:

  • 4-10% kwasu oleinowego C18

  • ok. 2% kwasu linolowego C18

  • do 0,2% kwasu linolenowego C18

Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią ok. 80-90%.

Zastosowanie zdrowotne

Lista dobroczynnych właściwości nierafinowanego oleju kokosowego jest bardzo długa. Oto te najistotniejsze:

  • Spożycie oleje kokosowego pomaga zwalczać wirusy i bakterie (wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakterię Helicobacterpylori, wywołującą wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Olej kokosowy nie niszczy dobroczynnej flory bakteryjnej, działa jedynie na szkodliwe wirusy.

  • Dzięki zawartości kwasu laurynowego i kaprylowego olej kokosowy spożywany regularnie znacznie wzmacnia odporność organizmu.

  • Łagodzi zmiany skórne: alergie, wysypki, egzemę.

  • Przyspiesza gojenie się ran, niewielkich urazów, łagodzi świąd po ukąszeniach.

  • Wspomaga niwelowanie grzybiczych zmian skórnych (w tym tzw. „stopy atlety”).

  • Dzięki zawartości wolnych rodników opóźnia procesy starzenia.

  • Działa korzystnie w leczeniu przerostu Candidy.

  • Regeneruje błonę śluzową jelita grubego, co jest istotne przy leczeniu choroby wrzodowej, raka jelita grubego czy zespołu jelita wrażliwego.

  • Wykorzystuje się go pomocniczo w chorobach trzustki, Leśniewskiego-Crohna i SIBO.

  • Wspomaga regenerację wątroby m.in. po nadmiernym spożywaniu alkoholu.

  • Ułatwia odchudzanie – jako średniołańcuchowy kwas tłuszczowy jest spalany szybciej niż kwasy długołańcuchowe.

  • Zapobiega demencji, poprawia pamięć i koncentrację.

Zastosowanie w kosmetyce

Równie długa i imponująca lista zastosowań oleju kokosowego przypada na dział kosmetyki i urody:

  • Doskonale nawilża skórę, może być stosowany jako zamiennik balsamu.

  • Zmieszany z gruboziarnistą solą stworzy naturalny peeling do ciała.

  • Stanowi naturalną barierę ochronną przed promieniowaniem UVA (blokuje je nawet do 30%).

  • Wspomaga leczenie zmian trądzikowych.

  • Sprawdzi się przy demakijażu (nawet w przypadku wodoodpornych kosmetyków).

  • Używany do olejowania włosów ochroni je przed utratą protein, nawilża, dodaje blasku, zapobiega rozdwajaniu końcówek.

  • Stosowany do masażu skóry głowy minimalizuje wypadanie włosów, wzmacnia cebulki, niweluje łupież.

  • Wykorzystywany jako składnik domowej pasty do zębów odświeża oddech, ułatwia usunięcie osadu nazębnego.

  • Niweluje woń potu.

  • Ujędrnia skórę, zmniejsza widoczność zmarszczek i rozstępów.

  • W duecie z anyżem odstrasza wszy.

Wciąż można spotkać się ze sprzecznymi opiniami dotyczącymi dobroczynnych właściwości kokosowego oleju. Wszystkiemu „winne są” nasycone kwasy tłuszczowe w nim zawarte. To, o czym nie należy zapominać, gdy pojawia się wahanie do spożywania kokosowego produktu: olej kokosowy składa się przede wszystkim ze średniej długości kwasów tłuszczowych, które: regulują gospodarkę insuliny i glukozy, obniżają tzw. „zły cholesterol, posiadają właściwości antyoksydacyjne. Nierafinowany tłuszcz kokosowy jest tłuszczem zdrowym, który zdecydowanie warto wprowadzić zarówno do codziennej diety jak i pielęgnacji ciała.