Pomidory – czy zjadasz je we właściwy sposób?

Zapytacie – a czy można zjadać pomidory niewłaściwe? I tak, i nie. Przede wszystkim chodzi o to, w jakiej formie zjadać pomidory, by dostarczyć sobie jak najwięcej likopenu, bo o ten składnik całe pomidorowe zamieszanie. Wprawdzie nie samym likopenem pomidor się szczyci, ale jeśli można wycisnąć maksimum możliwości, to dlaczego nie?

Walorów smakowych pomidorów chyba nie trzeba nikomu opisywać. Obecnie mamy tyle odmian, że znajdzie się coś dla wielbicieli większej kwaskowatości i miłośników pomidorowej słodyczy. Warto testować i eksperymentować, by znaleźć swój ideał. Dodatkowym atutem pomidorów jest to, że można je zajadać niemal bezkarnie – zawierają aż 95% wody! To ważna wiadomość dla osób, które rzadko odczuwają pragnienie lub zapominają o regularnym uzupełnianiu płynów. Pomidory i sok pomidorowy wychodzą temu problemowi naprzeciw, wspierając prawidłowe nawodnienie organizmu!

Powody, dla których warto jeść pomidory

  • Zawarte w pomidorach składniki mają właściwości antymiażdżycowe.
  • Zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory (prze wszystkim prostaty i szyjki macicy).
  • Obniżają ciśnienie krwi (dzięki zawartości potasu).
  • Wpływają korzystnie na pracę serca.
  • Wspomagają budowanie odporności organizmu.
  • Regulują trawienie.
  • Wpływają zbawiennie na układ nerwowy (dzięki zawartości bromu).
  • Zawarte w pomidorach witaminy A,C i E działają przeciwzmarszczkowo, wzmacniają naczynia krwionośne.
  • Stanowią naturalną ochronę przed poparzeniami słonecznymi (dieta bogata m.in. w pomidory pozwala na uzyskanie naturalnej, pięknej opalenizny).
  • Poprawiają komfort widzenia (pomidory hamują zniekształcenie plamki żółtej).
  • Regulują poziom cukru w organizmie, stanowiąc wsparcie przy zwalczaniu cukrzycy.
  • Pomagają utrzymać właściwą wagę (dzięki zawartości błonnika i niskiej kaloryczności).
  • Hamują powstawanie cellulitu (dzięki zawartości potasu).
  • Są jednym z najlepszych źródeł smaku umami.


Likopen – najcenniejszy składnik pomidorów

Likopen, bo o niego ten szum, jest jednym z najbardziej godnych uwagi składników zawartych w pomidorach. Likopen jest też pigmentem nadającym piękny czerwony kolor. Jest także karotenoidem, silnym przeciwutleniaczem. Likopen neutralizuje działanie wolnych rodników, minimalizuje stres oksydacyjny, pomaga zwiększyć naturalne siły witalne organizmu. Badania wskazują, że codzienne spożywanie produktów zawierających likopen może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Po owoce zawierające wysokie stężenie likopenu powinny też sięgać osoby o podwyższonym ryzyku wystąpienia miażdżycy, choroby wieńcowej lub zawału serca. W wypadku pomidorów, to właśnie przetwory z nich przygotowane są o wiele lepszym źródłem dostarczania tego cennego składnika niż zajadanie ich na surowo. Jak to się dzieje? Po prostu obróbka termiczna i dodatek tłuszczu (który zazwyczaj jej towarzyszy) sprawia, że uwalnia się więcej dobrze przyswajalnego w przewodzie pokarmowym likopenu. Więc z tego względu dobrze jest zjadać pomidory nie tylko na surowo, ale zadbać także o dobrej jakości przetwory pomidorowe.