Zakwaszenie organizmu. Znasz objawy?


Jeśli jesteś na drodze walki o zdrowie i dobre samopoczucie, zaobserwuj koniecznie, czy organizm nie wysyła wyraźnych sygnałów sugerujących zbyt wysoki poziom zakwaszenia

  1. Zadyszka – pojawia się szybko, nawet w chwili, gdy nie idziesz bardzo dynamicznym krokiem, a nawet w momentach, kiedy chcesz szybko wypowiedzieć kilka dłuższych zdań.

  2. Trudności z zaczerpnięciem oddechu – tzw. płytki oddech, trudność oddychania pełną piersią.

  3. Bóle mięśni, skurcze – nawet po przebiegnięciu (lub szybkim przejściu) małego dystansu.

  4. Przewlekłe zmęczenie – w sytuacji, gdy obowiązków i zadań nie jest więcej niż dotychczas.

  5. Problemy trawienne – wzdęcia, niestrawność, zgaga, bóle brzucha, biegunki, rozwolnienia

  6. Wypadanie włosów, łamliwość paznokci, sucha skóra

Do zakwaszenia organizmu przyczyniają się także choroby: toczeń rumieniowaty, cukrzyca, choroby nerek, niedrożne drogi moczowe, biegunka (ubytek lub/i niedobór płynów będzie zawsze działał zakwaszająco), gorączka towarzysząca infekcjom.

Co się dzieje, gdy organizm jest zakwaszony?

Trzeba zdać sobie sprawę, że bez zmiany stylu życia i odżywiania – organizm sam się nie zalkalizuje. Zakwaszenie drenuje organizm niemal na każdym etapie funkcjonowania. Skutki zakwaszenia pojawią się prędzej czy później. Nazywamy je chorobami cywilizacyjnymi, neurodegradacyjnymi, chorobami z zakresu autoimmunologii.

Codzienne nawyki pomagające zachować równowagę kwasowo-zasadową

Dieta – ważne jest spożywanie dużych ilości warzyw, owoców, orzechów i nasion, które są bogate w minerały alkaliczne i pomagają zrównoważyć pH organizmu.

Picie odpowiedniej ilości wody każdego dnia pomaga usuwać toksyny z organizmu i reguluje pH. Jeśli pijemy zbyt mało wody, organizm nie jest w stanie rozpuścić i uwolnić kwaśnych odpadów poprzez drenaż do krwiobiegu.

Unikanie produktów wysoko przetworzonych i przetworzonych – „plastikowa żywność” nie służy nikomu, najlepiej całkowicie wyeliminować jej spożycie.

Regularna aktywność fizyczna – ćwiczenia aerobowe (regularne aktywności) pomagają wzmocnić układ odpornościowy i w naturalny sposób przyczyniają się do pozbywania się nadmiaru kwasów.

Suplementacja – czasami warto sięgnąć po suplementy diety (takie jak magnez, potas czy witamina C), które przyspieszą redukcję kwasów w organizmie.

Wprowadzenie codziennych nawyków relaksacyjnych – stres zakłóca równowagę kwasowo-zasadową organizmu, dlatego ważne jest wprowadzenie technik relaksacyjnych, takich jak medytacja czy głębokie oddychanie.



Jak sprawdzić, czy organizm jest zakwaszony?

Jeśli objawy wysyłane przez organizm nie są wystarczająco jednoznaczne, można sprawdzić zakwaszenie organizmu na kilka innych sposobów. Jednym z nich jest laboratoryjne badanie żywej kropli krwi, które przy okazji da także obraz w wielu innych aspektach (np. niedoborów minerałów, obecności grzybów, występowania metali ciężkich). Kolejnym, dość powszechnie stosowanym sposobem, są papierki lakmusowe do badania moczu. Aby takie badanie było jak najbardziej miarodajne, trzeba wykonać je przez kilka dni z rzędu.

Następnym sposobem, który może wzbudzić kontrowersje, jest tzw. test sody. Do szklanki wody w temperaturze pokojowej należy dodać łyżeczkę sody oczyszczonej. Wodę wypić rano, na czczo (najlepiej, by ostatni posiłek był zjedzony do godziny 18:00 w dniu poprzedzającym test). Obserwujemy czas, w którym „odbije się” po wypiciu mikstury:

– w trakcie picie lub do 40 sekund po wypiciu – nadkwasota

– 40 – 90 sekund właściwy poziom zakwaszenia żołądka

– powyżej 90 sekund – niedokwasota

Zakwaszenia organizmu nie należy bagatelizować! Zakwaszenie może prowadzić do cukrzycy, zwiększa ryzyko chorób serca, układu neurologicznego. Mało tego! Otto Warburg (biochemik, laureat Nagrody Nobla) odkrył, że nadmierne zakwaszenie organizmu (tj. pH poniżej 7,365) jest przyczyną nowotworów!