1 Rokitnik


rokitnikTajemniczy Rokitnik – leczy i odmładza

Rokitnik zwyczajny (łac. Hippophaerhamnoides), nazywany również ananasem syberyjskim, to krzew z rodziny oliwnikowatych rosnący przede wszystkim na nadbrzeżnych terenach Azji, zwłaszcza Rosji i Chin, gdzie od wieków cieszy się ogromnym powodzeniem ze względu na właściwości zdrowotne.

Czytaj więcej: Rokitnik

2 Magnez


chocolate-968457 1920

Skuteczna ochrona przed stresem, zmęczeniem i brakiem koncentracji

Nadmierna pobudliwość i drażliwość nerwowa, problemy z koncentracją, bezsenność, zmęczenie, bolesne skurcze mięśni, czy kołatanie serca, to objawy z którymi każdy z nas nie raz miał do czynienia. Ich przyczyną jest najczęściej niedobór magnezu w organizmie.

Czytaj więcej: Magnez

3 Kokos i olej kokosowy


kokos

Tajemnica zdrowia i szczupłej sylwetki

Nie wiadomo dokładnie, skąd pochodzi palma kokosowa, można się jedynie domyślać, że z Polinezji lub południowo-wschodniej Azji. Orzech kokosowy może przepływać wiele tysięcy kilometrów, nie tracąc przy tym zdolności do kiełkowania, dzięki temu rozprzestrzenił się na całym świecie na wszystkich tropikalnych ziemiach.

Czytaj więcej: Kokos

4 Chlorella Pyrenoidosa


Idealna równowaga Twojego organizmu

Ten maleńki, jednokomórkowy glon zawiera niemal wszystkie potrzebne naszym organizmom składniki odżywcze. Ma wyjątkową gamę komponentów: niezbędne aminokwasy, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, liczne cenne witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się równać z chlorellą.

Czytaj więcej: Chlorella Pyrenoidosa

5 Spirulina


SpirulinaCudowna alga

Płytkie zatoki morskie, w których woda zawiera duże stężenie substancji mineralnych i związków organicznych zawsze uchodziły za kolebkę życia. A dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy,

Czytaj więcej: Spirulina

 

6 Spirulina a chlorella


spirulina-chlorellaPodobieństwa i różnice

W obecnych czasach Natura oferuje nam wiele pokarmów, które dostarczają kilka a nawet kilkadziesiąt razy więcej najważniejszych składników odżywczych – białek, minerałów, witamin – niż pożywienie, które stanowi podstawę typowej diety współczesnego człowieka. Zapewne wielu słyszało o niezwykłych właściwościach mikroalg Spiruliny i Chlorelli. 

Czytaj więcej: Spirulina a chlorella

 

7 Witamina C


vitc

Nieznane właściwości

Witamina C jest chyba najbardziej znaną witaminą. Zna ją prawie każdy dorosły człowiek. Pomimo to, jest ona często niedoceniana. Większość z nas kojarzy kwas askorbinowy (witaminę C) tylko z tym, że trzeba go zażywać jedynie w specjalnych porach roku.

Czytaj więcej: Witamina C

8 NASZE BOGATE ŻYCIE WEWNĘTRZNE


flora-jelitowa

Używa się często terminu „flora jelitowa”. Ale czy zastanawialiśmy się kiedyś, co się pod tym terminem kryje? A kryją się sprawy fascynujące.

Jest to cały bogaty świat z walką o władzę, terytoria, przetrwanie, z wojną chemiczną i produkcją środków zagłady. Jest tam również zgodne współżycie z poszanowaniem praw innych współmieszkańców.

Czytaj więcej: NASZE BOGATE ŻYCIE WEWNĘTRZNE

9 Skąd się biorą pasożyty?


posazyty

Wiedza o pasożytach, a szczególnie robakach, wielu ludzi szokuje. No cóż - świadomość tego, że ktoś nas od środka wykorzystuje - pozbawia cennych składników pokarmowych, zaśmieca a nawet „podjada” nie jest przyjemna.

Czytaj więcej: Skąd się biorą pasożyty?

 

10 Zasady równowagi kwasowo - zasadowej


"Nic się nie dzieje przypadowo, zawsze jest jakaś przyczyna i konieczność" Platon

Ciało człowieka składa się w 60-70% z wody. To w niej zachodzą wszystkie procesy chemiczne i biologiczne, w niej rozpuszczone są niezbędne do tych procesów składniki. Jedną z cech środowiska wodnego jest jego pH, czyli odczyn kwasowo-zasadowy. Im wyższa wartość pH, tym bardziej zasadowy odczyn.

Czytaj więcej: Zasady równowagi kwasowo - zasadowej

11 Krzem (Si) jako pierwiastek życia


krzem

Żywa substancja Ziemi

Niedobór krzemu w organizmie może doprowadzić do takich schorzeń jak miażdżyca tętnic, epilepsja, zwapnienie tkanek miękkich, wylew, zawał, cukrzyca, zapalenie wątroby, rak, grypa, czy reumatyzm. Zagadnienie to porusza w swej książce Nadieżda Siemionowa.

Czytaj więcej: Krzem (Si) jako pierwiastek życia

12 Gorzka czekolada


chocolate-968457 1920

Gorzka czekolada zmniejsza zagrożenie ciężkimi i śmiertelnymi atakami serca, reguluje ciśnienie i powoduje spadek cholesterolu LDL we krwi. Jest to jednak tylko możliwe w przypadku czekolady o zawartości kakao wyższej niż 60 proc. bowiem zawiera ona najwięcej składników czynnych.

Czytaj więcej: Gorzka czekolada

13 Witamina C

vitcRola witaminy C jest ogromna w przypadku wielu dolegliwości. Witamina C czyli kwas L-askorbinowy występuje w naturze, w warzywach i owocach.

Witamina C nie jest ani toksyczna ani immunogeniczna czyli nie jest traktowana przez ustrój jako obiekt którego należy zwalczyć.

Czytaj więcej: Rola witaminy C